4 Oca 2021

Nesne tabanlı programlama ortamında metot kullanma


Metot Tanımlama

Metotlar, bir işlem yapmak üzere tasarlanmış kodlar topluluğudur. Program yazarken belli bir işlevi olan kod bloğunu birkaç kez kullanmak gerekebilir. Bu durumlarda aynı kodları program içerisinde sürekli yazmak yerine bu, bir metot olarak hazırlanabilir ve ihtiyaç duyulduğunda kullanılabilir. Temel metot yazım şekli aşağıdaki gibidir.

Dönüş türü metot adı (parametre listesi)

Dönüş Türü: Bir veri türü adıdır ve metodun yaptığı işlem sonucunda döndüreceği veri türünü belirler. Bu int ya da string türü bir veri olabilir. Herhangi bir sonuç döndürmeyen bir metot yazılıyorsa dönüş türü yerine void anahtar sözcüğü kullanılmalıdır.
Metot Adı: Metodu çağırmak için kullanılan addır. Metot adları belirlenirken değişken adları tanımlanırken uygulanan kurallara uyulmalıdır.


Parametre Listesi:
İsteğe bağlıdır, metoda dışarıdan gönderilecek veri adlarını ve türlerini tanımlar. Parametreler önce tür adı, daha sonra parametre adı olacak şekilde parantez içerisinde yazılır.


“return” İfadeleri Yazma 
Tanımlanan metodun bir değer döndürmesi isteniyorsa (başka bir deyişle dönüş türünün void olmasını istemiyorsanız) metot içinde bir return ifadesi yazılmalıdır. return anahtar sözcüğünden sonra, dönen değeri hesaplayan ifade ve sonunda noktalı virgül yer alır. Hesaplanan ifadenin türü, metot tarafından belirtilen dönüş türü ile aynı olmak zorundadır. Yani metot, int türünde bir değer döndürüyorsa return ifadesi de int türü döndürmelidir. Aksi takdirde program derlenmez.

4 yorum:

  1. 97. likten sonrası hep aynı

    YanıtlaSil
  2. bunu staj defterine yazsam olur mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 97. Konudan sonrası aynı, yazma bu metot konusu. Farklı bir konu.

      Sil
    2. 97 tane konu mu var

      Sil