7 Ara 2020

Staj Defteri Doldurulurken Sıkça Sorulan Sorular

Staj Defteri Doldurulurken Sıkça Sorulan Sorular

Staj defteri hazırlarken bir çoğumuzun kafası karışır. Staj defterini hazırlarken içerisine neler yazmalıyız? Neler yazmamalıyız? İçerik kısmında neye ne kadar yer vermeliyiz?
 İşte aklınıza takılan tüm bu soruların yanıtını aşağıda bulabilirsiniz!

1.         Staj defterine ne yazmalıyım?
Staj defterinizi doldururken okuduğunuz üniversitenin ve bölümün staj yönergesine göre doldurmanız gerekir. Üniversite ve bölümlerin staj yönergelerine ulaşmak için TIKLAYINIZ! Yönergede yer almayan  bilgiler yer alıyorsa staj defterinizde, staj defteriniz dikkate alınmaz.
2.         Staj defterine ne kadar teorik bilgi yazmalıyım?
Staj defterini doldururken staj yaptığınız yerdeki makine ve uygulanan proseslere dair bilgilere yer vermelisiniz. Ancak staj yaptığınız yerde var olmayan araç ve uygulamalara yer vermeyin. Yazacağınız teorik kısım mutlaka staj defterinde olmalı ancak staj defterinin %60’ını kapsamamalı! Staj defterinin içerisinde yapılan uygulamalara da yer verilmelidir.
3.         Staj defterine yaptığım her şeyi yazmalı mıyım?
Staj defteriniz teorik bilgilerin ve uygulamaların yer aldığı bir belgedir. Kesinlikle kişisel bilgilere yer verilmemelidir. Staj defterinde günlük gibi yazmamalı, rapor yazma kurallarına uyacak şekilde yapılan eğitimler, araştırmalar, uygulamalar yazılmalıdır.
4.         Staj defterine fotoğraf yapıştırmalı mıyım?
Anlatımı desteklemek amacıyla, gerekli görülen fotoğraflar küçük boyutlarda olmak üzere ve birkaç adedi aşmayacak şekilde deftere eklenebilir. Anı fotoğraflarınızı eklemeyiniz!
5.         Staj defterimde kaç sayfa doldurmalıyım?
Staj defteri değerlendirilirken sayfa sayısı değil, defter içeriği göz önünde bulundurulmaktadır. Defterin, Staj Yönergesinde değinilen kurallar doğrultusunda hazırlanması yeterlidir.
6.         Beraber staj yaptığım arkadaşımla aynı defter içeriği yazabilir miyim?
Aynı yerde fakat farklı zamanlarda staj yaptığınız arkadaşınızla aynı staj defterini yazamazsınız. Staj defterleri bireysel doldurulmalıdır. Özellikle aynı üniversitede okuyorsanız bu çok kolay anlaşılacaktır.
7.         Staj Defterimi nasıl yazmalıyım?
Staj defterinize başlarken öncelikle yazmanız gereken firmanın tarihçesidir. Ynai firmayı tanıtan bir yazıya öncelikle yer vermelisiniz. Daha sonra firmada yapılan proseslere ve kullanılan makineleri aktarmalı ardından da uygulamalara yer vermelisiniz.Staj grubuna bağlı olarak işletmeden alınan parça teknik resmi, malzemeye ait bilgiler, analiz sonuçları, proses değişkenleri, iş ve metot etüdü çalışmaları, maliyet analizi vb. bilgiler deftere eklenmelidir.

8.         İşletme / kuruluş bazı bilgileri teknik nedenlerden dolayı vermek istemiyor. Bu konuda ne yapmalıyım?
Bu tür durumlarda teknik sırlara yer vermeden genel bir bilgi şeklinde olaylara ve deneylere yer verebilirsiniz. Verilmek istemeyen değerler yerine sembolik değerler kullanabilirsiniz.

9.         Makine kullanım talimatları veya işçi proses kartları staj defterine yazılabilir mi?
Bu gibi bilgiler, cihazı kullanan operatörün bilgilendirilmesi için hazırlanmıştır, staj defterinde yer doldurmak amacıyla yazılmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder