31 Eki 2020

Yönlendirici Yazılımını Kullanmak

Yönlendirici Yazılımını Kullanmak
ROS Yazılımının Amacı

Bir yönlendirici, donanımı ve yazılım olmak üzere iki ana parçadan oluşur. Donanım kısmı kadar, üzerinde koşan yönlendirici işletim sistemi (ROS: Router Operating System) de önemlidir. Yönlendirici işletim sistemi bir yazılımdır ve işlevi, desteklediği 3. katman protokolları ve kullandığı yönlendirme algoritması için gerekli fonksiyonları sağlamaktır. Bunun yanı sıra ağ yöneticisine, yapılandırılmasını sağlamak için bir ara yüz sunar.

Cisco yönlendiriciler, IOS (Internetwork Operating System) kullanırlar. Aşağıda Cisco IOS yazılımının görevleri bulunmaktadır:
  • Network protokol ve fonksiyonlarını taşımak
  • Cihazlar arasındaki yüksek hızda trafiği bağlamak
  • Erişimi kontrol etmek için güvenlik sağlamak ve izinsiz network kullanımını engellemek
  • Ağın büyümesini ve kullanılabilirliğini kolaylaştırmak için ölçeklenebilirlik sağlamak
  • Network kaynaklarına bağlanmak için güvenliği sağlamak

 ROS (Yönlendirici İşletim Sistemi) Yazılım Özellikleri

Cisco, ağ ürün platformlarının geniş bir bölümünü kapsayan cihazları için yönlendirici işletim sistemi imajları sağlamaktadır. Her bir imaj, çeşitli ağ cihaz platformuna, mevcut hafıza kaynaklarına ve müşteri gereksinimlerine hizmet eden çeşitli özellikler sunar. Farklı cihaz modelleri ve özellik grupları için çeşitli Cisco IOS imajları olmasına rağmen temel yapılandırma komut yapısı aynıdır. Yeni bir IOS imajı seçilirken, yönlendiricinin FLASH ve RAM belleğine dikkat edilmesi gerekir. Genellikle, yeni IOS’un sağladığı özellikler ve yenilikler daha fazla bellek ihtiyacına yol açar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder