31 Eki 2020

Sunucu Rollerini Kurmak ve Yönetmek

Bir ya da daha çok bilgisayarın sunucu bilgisayara bağlanması, ağ yönetiminin bilgisayarların ağ üzerinde disk kaynaklarına, yazıcı ve diğer bilgisayarlara erişimiyle ilgili düzenlemelerin yapılmasını zorunlu kılar. Ağa girecek kişiler bir kullanıcı hesabı almak zorundadırlar. Yönetici, kullanıcı grup hesapları oluşturur ve hangi kullanıcının hangi kaynaklara ve hangi dosyalara ulaşabileceğini belirler.

Rol Özeti 

Sunucuya yüklenmiş olan rollerin görüntülendiği ve yeni rollerin eklenip, kaldırılması gibi işlemlerin yapıldığı bölümdür. 
Roller, kendi içlerinde rol hizmeti adı verilen alt hizmetler içerir. Roller yüklenirken isteğe bağlı olarak alt hizmetler de yüklenebilir. Bir rol yüklenirken, özel rol hizmetlerinden hangilerinin yükleneceğine de karar verilebilir. Rol Ekle kısa yoluna tıklanarak açılacak olan Rol Ekleme Sihirbazı sayesinde, sunucuya birden fazla rol veya özellik aynı anda yüklenebilir; fakat aynı anda birden fazla rol yüklenmesi tavsiye edilmez. Bu sayede, sunucu yapılandırma işlemi hızlı bir şekilde gerçekleştirilir ve sunucunun hızlı bir şekilde hizmete girmesi sağlanır. 

Web Sunucusu (IIS) rolüne ait tüm bilgiler kategoriler hâlinde görüntülenmektedir. Sunucu Yöneticisi panelinde, her rol için aşağıdaki özellik ve bilgiler görüntülenir: 
  • Olay sayısı: Role ait olayların görüntülendiği alandır. Rol ya da alt servislerinin olay bilgileri bu bölümde incelenir. 
  • Sistem hizmetleri: Rolün kullandığı hizmetlerin denetimi bu bölümden yapılır. Hizmetlerin durdurulması veya başlatılması gibi işlemler yapılabilir. 
  • Rol hizmetleri: Role ait alt hizmetlerin yüklendiği veya kaldırıldığı bölümdür. 
  • Kaynaklar ve destekler: Rol ve hizmetler için çevrim içi kaynakların ve yardımın listelendiği bölümdür. Çeşitli online topluluklara bağlanma gibi seçenekler vardır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder