31 Eki 2020

Diğer Ağ Cihazlarına Bağlanmak

Data Link katmanında çalışan bu protokol Cisco tarafınca geliştirilmiştir ve fizyolojik olarak birbirine bağlı bütün Cisco cihazlarının birbirleri ile alakalı haberdar sahibi olmalarını sağlar. IOS 10.3 yada daha yukarı versiyon çalıştıran Router’larda CDP default olarak aktifdir ve otomatikman komşu Router ve switch’ler ile alakalı malumat toplar. Bu bilgiler içinde aygıt ID’si ve aygıt tipi benzer biçimde bilgilerde bulunur. CDP kullanılarak öğrenilen detayları privileged mod’da “show cdp neighbors” komutunu kullanarak görebilirsiniz. Bu komutu kullandığınızda fizyolojik olarak bağlı olduğunuz cihazların isimlerini, portlarını, aygıt tiplerini(router, switch vs.) ,sizin router’ınıza hangi interface’inin bağlı olduğunu, bu cihazların hangi platforma ilişik olduğunu, holdtime kıymetini interface isimlerini görebilirsiniz. CDP ile toplanmış detayları daha detaylı bir halde görmek istiyorsanız “show cdp neighbors detail” komutunu kullanmalısınız. 
Bu komutun çıktısında ise show cdp neighbors komutunun çıktısında bulunan bilgilere ayrıca cihazda kullanılan IOS versiyonu, IP adresleri benzer biçimde detayları bulabilirsiniz. Eğer CDP protokolünün Router üstünde çalışmasını istiyorsanız o vakit global konfigürasyon modunda iken “no CDP run” komutunu girmelisiniz. Ayrıca CDP’yi interface bazında da edilgen yapabilirsiniz. Bunun için interface konfigürasyon modunda iken “no CDP enable” komutunu girmelisiniz.

Bazen ağ yöneticileri ağ dokümantasyonunda birtakım yerlerin tamamlanmadığını yâda yanlış yaptıklarını ayrım ederler. Cisco Discovery Protokolü (CDP) bu benzer biçimde sorunlarda faydalı olabilir. CDP, medya ve protokolden bağımsızdır. Cisco komşu keşifler için tescilli protokol kullanır CDP ancak yakınlardaki doğrudan rabıta bilgilerini gösterecektir. Fakat yinede kuvvetli bir araçtır.

Çoğu durumda router (yönlendirici) başlarda konfigüre edilir. Zordur yâda ağ yönetimi için yapılandırma değişimleri yâda öteki aktiviteler için routera (yönlendiriciye) yapılacak doğrudan linklerde rahatsız edicidir. Telnet, TCP/IP uygulamasıdır. Konfigürasyon için router buyruk hattı ara yüzüne uzaktan idare için kullanılırlar. Profesyonel ağlar için mecbur bir araçtır.

4 yorum: