2 Oca 2020

Öğretmenlik Okul Deneyimi Staj Defteri Örneği Etkinlik 3


ETKİNLİK 3 DERSİN YÖNETİMİ VE SINIFIN KONTROLÜ

       Etkinliğimizin amacı bizlerin öğretmen olarak başarımızı etkileyecek bu çok önemli faktörü daha yakından tanımamızdır. Öğretmen olarak anlattığımız konuyu çok iyi bilmemiz gerekmektedir. Ancak öğretmenliği diğer pek çok meslekten farklı kılan özelliklerden biri de insanlarla çalışıyor olunmasıdır. Bir davranış bilimci kadar olmasa da davranışları tanımamız ve öğrencilerimizin duyguları olduğunu unutmamamız gerekir. Bizden beklenen ileride sınıf yönetimi ve dersin kontrolü konusunda bizim uygulayacağımız yöntemlerden kısaca bahsederek, öğretmenin disiplin ve ders yönetimi metodunu anlatmamız ve gözlemlerimizi değerlendirmemizdir. 

      Uygulama öğretmeni ile beraber derse girildi. Her zamanki gibi sınıfı gözlemlemek için arka sıralara oturuldu. Öğretmen yoklamayı alırken öğrencilere sıralarına oturmalarını ve derse hazırlanmalarını istedi. Derse hazırlandığı her halinden belliydi ve ders notlarını masanın üzerine açık bir şekilde koydu. 
Derse başlamadan önce, çocukların dikkatini çekecek konuyla ilgili birkaç soru sordu. Öncelikle kimse bu soruların konuyla alakalı olabileceğini düşünmemişti. Fakat sonrasında anlaşıldı ki öğretmenimiz; derse dikkat çekecek bir giriş yapmıştı. Kısa bir geçen haftanın konu tekrarından sonra yeni konuya geçildi. Öğrencilere konuyla ilgili sorular yönelten öğretmen ne zaman nerede soru sorulacağını biliyor, hangi koşulda, hangi kişiye hangi soruyu soracağını yeri geldiğinde doğru bir şekilde uyguluyordu. Derse nerelerde müdahale edeceğini iyi kestiren öğretmenimiz, bir yandan da sınıfın kontrolünü de elinde tutmaya gayret ediyordu ve bunu başarıyla yapıyordu.
         Arkadaşlarını rahatsız eden, dersin dikkatini dağıtan ve kendi arasında konuşan öğrencileri derse karşı soğutmadan, çeşitli yöntemlerle onların derse karşı dikkatleri toplamaya çalışıldı. Öğretmen konuyu anlatırken göz hâkimiyeti asla bırakılmadı ve herkese genelde söz hakkı verilmeye çalışıldı. Öğrencilerle ayırt edilmeksizin ilgilenildi. 
        Öğretmenimiz tarafından sınıfta dersin işlenişini etkileyen unsurlar da elinden geldiği kadarıyla ortadan kaldırılmaya çalışıldı. Dersi belli bir plana göre işlediği için; dersin kontrolünü de rahatça yapabildi. Yani ne zaman, nerede hangi soruyu soracağını, hangi konuyu benimsetmek istediğini, hangi kriterlere göre anlatacağını rahatça yapabildi.
     Sonuç olarak bu haftaki gözlemimizle ilgili şunu söyleyebilirim. Öncelikle dersin kontrolü hakkında ve sınıf yönetimiyle ilgili bir takım bilgilere sahip olduğu apaçık ortadaydı. Öğretmen, sınıfın içinde olup bitenden haberdar olmalıdır. Öğretmen mantıklı ve adil olmalıdır. Öğretmenin sorunlara getirdiği çözümler, mantıklı ve adil olunduğunda her öğrenci tarafından kabul görür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder