20 Tem 2019

Dağıtım Panolarının Bakım Onarımını Yapmak

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ
Endüstriyel Bakım Onarım Dalı
Dağıtım Panolarının Bakım Onarımını Yapmak

AG ölçüm panoları direk tipi trafolu tesislerde kullanılan panolardır. Bu panolarda tesisin tükettiği elektrik enerjisini ölçen sayaç ve tesisin ana şalteri en önemli görevleri görmektedirler. Trafo direğinin yanına montaj yapılır. 

AG dağıtım panoları kuvvet tesislerinin ana dağıtım panolarıdır. Kuvvet tesisinin dağıtım hatlarının şalterleri bu panolarda bulunur. Bu panolar genellikle kompanzasyon panoları ile aynı yerde bulunurlar. Genellikle bina içinde (dâhili olarak) montaj yapılır. Bazı özel durumlarda, örnek olarak su pompası istasyonlarında pompanın yanında yani dışarıda montaj yapılır. 

Kompanzasyon panoları, kuvvet tesislerinde reaktif güç tüketicilerinin çektiği reaktif gücü kompanze etmek (karşılamak) amacıyla yapılır. Genellikle daha önceden de belirtildiği gibi alçak gerilim dağıtım panoları ile birlikte montaj yapılır. İçerisinde tesisin gücüne uygun değerlerde güç kondansatörleri, kondansatörleri devreye alıp çıkarmak için kontaktörler, kontaktörleri otomatik olarak devreye alıp çıkarmak için reaktif güç rölesi bulunur. Ayrıca panonun ana şalteri, kondansatör sigortaları ve ölçü aletleri bulunur. Ortamın durumuna göre aspiratör de (pano içini soğutmak için) konulabilir.

 Orta gerilim modüler hücrelerinin bina tipi trafolu tesislerde kullanılması yönetmeliklere göre zorunludur. Modüler hücreler, bina tipi trafolu tesislerde giriş hücresi, ölçü hücresi ve çıkış hücresi (trafo koruma hücresi) olarak üç bölüm olarak kullanılır. Modüler hücreler binada ayrı bir odaya montaj yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder