17 Tem 2019

İşlemci soğutma çeşitlerini nelerdir?


İşlemci soğutma çeşitleri


İşlemciler çalışırken belli bir ısı üretirler. Bu ısının artması bilgisayarımızın yavaş çalışmasına, yanmasına sebep olabilir. İşlemcilerin daha serin ve performansta kayıp olmadan çalışması için bazı soğutma sistemler geliştirilmiştir. Bu sistemler ısınan havayı dışarıya atarak işlemcinin ısınmamasına olanak sağlar. Soğutma şekli ihtiyaca göre seçilmelidir ve üç çeşit soğutma sistemi kullanılır.

Havayla soğutma:işlemci üzerinde soğutucu, onun üzerinde de fanın bulunduğu soğutma düzeneğidir. işlemciden çekilen ısı ince petekler üzerinden fan yardımıyla havaya aktarılır. ısınan havanın doğal olarak kasadan da dışarı atılması gerekir. kasa fan sistemi düzgün çalışmazsa istediğiniz kadar mikroişlemci soğutma sisteminiz iyi olsun, aynı hava devridaim edileceği için ortam ısısı gittikçe yükselecek ve kasa içindeki yüksek ısı üreten birimler zarar görecektir.

Suyla soğutma:işlemci üzerindeki ısının suya aktarıldığı, suyun ısısının da radyatör-fan düzeneği vasıtasıyla dağıtıldığı sistemdir. su soğutma sistemi hava soğutmalı sistemden daha verimlidir fakat su soğutma sistemleri iyi bir hava soğutmalı sistemden daha pahalıdır.
Isıl borulu soğutma: işlemcinin ısısı soğutucu vasıtasıyla içinde özel bir sıvı olan ısı borularına (heat pipes) aktarılır. özel sıvı çok çabuk buharlaşabilen ve yoğunlaşabilen bir sıvıdır. işlemci üzerindeki ısı, soğutucu blokun içinde bulunan boruların içindeki sıvıyı buharlaştırır. buharlaşarak yukarı doğru hareket eden sıvı, ısısını salarak boruların üst kısmında tekrar yoğunlaşır ve aşağı iner. sıvının bu hareketiyle işlemci ısısı işlemciden uzaklaştırılmış olur.

termal macun: işlemci ve soğutucunun yüzeyleri dümdüz gibi gözükse de aslında gözle görülemeyecek düzeyde pürüzlere sahiptir. bu iki yüzey arasındaki ısı alışverişini artırmak için termal macun geliştirilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder