25 May 2020

Bulut Bilişim(Cloud Computing) Nedir?


Microsoft'a göre, cloud computing, daha hızlı yenilik, esnek kaynaklar ve ölçek ekonomileri sunmak için internet üzerinden (“bulut”) sunucular, depolama, veritabanları,yazılım sistemleri üzere Bilgi teknolojileri hizmetlerinin sunulmasıdır.

Disketlerden CD'lere, USB flash sürücülere, dosya kaydetme ve paylaşma son on yılda önemli bir evrim geçirdi. Dosyaları paylaşacak cihazlar küçülüyor ve daha yüksek kapasitelere sahip, giderek daha fazla hareket halindeyken bir yaşam tarzına hizmet edecek.

Bulut depolama kullanarak, kendi sabit diskinizde bilgi depolamak zorunda değilsiniz. Bunun yerine, herhangi bir yerden erişebilir ve dizüstü bilgisayarlar , tabletler veya akıllı telefonlar da dahil olmak üzere seçtiğiniz herhangi bir cihaza indirebilirsiniz . Ayrıca, Word belgeleri veya PowerPoint sunumları gibi dosyaları diğer kullanıcılarla aynı anda düzenleyebilir ve ofisten uzaklaşmayı kolaylaştırabilirsiniz.
Farklı ihtiyaçlara uygun farklı bulut bilgi işlem hizmetleri türleri vardır. Bazıları fotoğrafları, belgeleri ve videoları saklamak isteyen bireysel kullanıcılara hitap ederken, Diğerleri örneğin BT uygulamalarını geliştirmek için kapsamlı platformlara ihtiyaç duyan şirketler için tasarlanmıştır.

Avantajlar

  1. Dünya Çapında Erişim Bulut bilişim, dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir cihazdan belgelerinize erişebildiğiniz için hareketliliği artırır. İşletmeler için bu, çalışanların belgeleri taşımak zorunda kalmadan evden veya iş gezilerinde çalışabileceği anlamına gelir. Bu verimliliği artırır ve daha hızlı bilgi alışverişi sağlar. Çalışanlar sürekli aynı yerde olmadan aynı belge üzerinde de her ortamda  çalışabilirler.
  2. Daha Çok Depolama . Geçmişte, bellek söz konusu belirli cihaz tarafından sınırlıydı. Bellek bittiyse, geçerli cihazınızı yedeklemek için bir USB sürücüye ihtiyacınız olacaktır. Cloud computing, daha fazla depolama alanı sağlar, böylece sabit diskinizde alan tükenmesi konusunda endişelenmenize gerek kalmaz.
  3. Kolay Ayarlama. Birkaç dakika içinde bir bulut bilişim hizmeti ayarlayabilirsiniz. Parola seçmek veya ağa bağlanmak istediğiniz aygıtları seçmek gibi bireysel ayarlarınızı ayarlamak da benzer şekilde basittir. Bundan sonra, söz konusu kaynakları, yazılımı veya bilgileri hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
  4. Düşük Maliyet Bulut bilişim mailiyet olarak genellikle uygundur. Yazılım zaten çevrimiçi olarak yüklenir, bu nedenle kendiniz yüklemeniz gerekmez. Dropbox gibi ücretsiz olarak kullanılabilen çok sayıda bulut bilgi işlem uygulaması vardır ve artan depolama boyutu ve belleği uygun maliyetlidir. 

Dezavantajlar

  1. Güvenlik Bir bulut bilişim hizmeti kullanırken, aslında verilerinizi üçüncü bir tarafa teslim ediyorsunuz. Varlığın yanı sıra dünyanın her yerinden kullanıcıların aynı sunucuya erişmesi bir güvenlik sorununa neden olabilir. Gizli bilgileri ele alan şirketler, veriler virüsler ve diğer kötü amaçlı yazılımlardan zarar görebileceğinden, bulut bilişimi kullanma konusunda özellikle endişe duyabilirler. Bununla birlikte, Google Cloud gibi bazı popüler sunucular, spam kontroli, e-posta şifreleme ve SSL güvenlik uygulaması ile birlikte gelir.
  2. Gizlilik Bulut bilişim, yetkisiz kullanıcıların bilgilerinize erişme riski ile birlikte gelir. Bu duruma karşı korumak için, Bulut Bilişim Hizmetleri şifre koruması sunar ve veri şifreleme teknolojisine sahip güvenli sunucularda çalışır.
  3. Kontrol kaybı  Bu, yalnızca hizmeti kullanmak için ne kadar ödeme yapmanız gerektiğini değil, aynı zamanda hangi bilgileri saklayabileceğinizi, nereden erişebileceğinizi ve diğer birçok faktörü de içerir. Güncelleştirmeleri ve yedeklemeler için sağlayıcı bağlıdır. Herhangi bir nedenle, sunucuları çalışmayı bırakırsa, tüm bilgilerinizi kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
  4. İnternet Güven . İnternet erişimi giderek yaygın olmakla birlikte, henüz her yerde mevcut değildir. Eğer içinde bulunduğunuz bölgedeki İnternet erişimine sahip değilse, bulut içinde sakladığınız belgelerin herhangi bir açmak için mümkün olmayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder