2 Şub 2020

Kızdırma (Isıtma) Bujisi Nedir?

Sadece Dizel motorlara özgü olan kızdırma bujisi; soğuk veya soğumuş motorun ilk çalıştırılması esnasın da motor içinde kalan, yanma için uygun sıcaklıkta olmayan, havanın ısıtılmasını sağlamaktır.
Kızdırma bujilerinin katalog değerlerine göre 5 ile 10 amperlik bir akımla çalışırlar. Eski nesil dizel araçlar da kızdırma bujileri motorun çalışması sonrasında devreden çıkarken, Yeni nesil araçlar da ise motor ısınana kadar ECU (Elektronik Kontrol Ünitesi) tarafından ara ara açılarak motora alınan havanın ısıtılması devam edebilir. Ara ara çalışmasında ki amaçları sıralayacak olursak.

1- Motoru ideal çalışma sıcaklığına hızlıca ulaştırarak parçaların sürtünmelerini azaltmak
2- Egzoz gazı emisyonlarını düşürmektir.
3-Soğuk motorun daha hızlı ısınmasını sağlamak
4-Yüksekliğe bağlı olarak atmosfer basıncının azalmasından dolayı sıkıştırma sonu sıcaklığının azalması
5- Rampa inişlerinde enjektörlerin (Cut-Off) a geçmesi ile silindir sıcaklığının düşmesi olarak sıralayabiliriz.
Kızdırma bujisi uyarı ışığı sadece ilk çalışmada yanar. Devam eden çalışmalar da göstergedeki uyarı ışığını göremezsiniz.

Kızdırma Buji’si Arızasını Nasıl Anlarız?
  • Arabanın sabah zor çalışması veya çalışmaması
  • İlk çalıştırma da vuruntulu veya tekleyerek çalışma
  • Egzoz gazlarının siyah çıkması
  • Isıtma buji arıza lambasının yanması

1 yorum:

  1. Uygulama hakkında harika şeyler duyduktan sonra mSpy'ı denemek beni gerçekten heyecanlandırdı. Hayal kırıklığına uğramadım! Uygulamanın kurulumu kolaydı ve birkaç dakika içinde eşimin telefonunu izlemeye başlayabildim. Tüm kısa mesajlarını, telefon görüşmelerini ve hatta fotoğraflarını görebildim! Uygulama bana onun neler yaptığı hakkında bilgi verme konusunda gerçekten yardımcı oldu. Kesinlikle güvenilir ve telefon fotoğrafları arayan herkese mSpy'ı tavsiye ederim.

    YanıtlaSil