24 Eki 2019

Yazılım Mühendisliği- Yazılım Nedir ?

yazilim-staj-defteri
Bilgisayar yazılımı , “bir bilgisayar sisteminde belirli görevleri yerine getirmek üzere kullanılan kod, yordam ve dokümanların tümüne verilen isim” olarak tanımlanır. Yazılım bir üründür ve ürünlerin sahip olduğu nitelikleri barındırmalıdır. 
  • Firma, Marka, Logo, Kullanma Klavuzu, Satış Sonrası Destek
Software yani “yazılım” ifadesi ilk olarak 1958 yılında John Tukey tarafından kullanıldı. “Yazılım Mühendisliği” ifadesi ise ilk kez 1968’de Almanya’da gerçekleştirilen NATO konferansında kullanılmıştır.

Yazılım Mühendisliği Nedir? Mühendislik, insanların ihtiyaç ya da isteklerini karşılayan ve doğada kendiliğinden var olmayan bir şey üretmektir.
Bir disiplin olarak mühendislik ölçülebilir çalışmalı, standartlar geliştiriyor ve uyguluyor olmalıdır. Bu şu anlama gelir; siz belirli bir anda günlük hayattaki bir soruna dair bir çözüm geliştirebilirsiniz. Ama bunun bir mühendislik çözümü olabilmesi için ölçülerek değerlendirebilir bir çözüm olması gerekir ve gerçekleştirilen adımların, yöntemlerin iş ve işlemlerin belirli bir standarda bağlanması gerekir. Böylece aynı adımları gerçekleştiren başka biri de aynı yöntemleriyle ölçümlendiğinde aynı sonuçlara ulaşabileceklerdir.
Yazılım mühendisliğinin teknik tanımı şöyledir:
“Yazılım Mühendisliği, yazılım üretiminin mühendislik yöntemleriyle yapılmasını öngören, beklenen özellikleri belirlenen bütçe ile süresi içinde tamamıyla karşılayan kaliteli yazılım geliştirilmesi için yöntem, araç, teknik ve metodolojiler üreten bir disiplindir.”

Kaliteli Yazılımız Özellikleri Nelerdir?

Kaliteli yazılımda olması gereken özellikler: 
1. İşlevsellik (Functionility) Bir yazılım kendisinden bekleneni eksiksiz olarak karşılamalı. 
2. Güvenirlik , sağlamlık (Reliability) Yazılımda çok nadir hata oluşuyorsa, bu yazılım sağlam ve güvenilirdir. 
3. Kullanışlılık (Usability) Son kullanıcılar yazılımın arayüzünü kolayca kullanabilmeli ve işlemleri kolayca yapabilmeli. 
4. Verimlilik (Efficiency) Yazılımın belirli bir işi mümkün olan en az sistem kaynağı tüketimiyle , mümkün olan en kısa zamanda gerçekleştirmesidir. 
5. Sürdürülebilirlik (Maintainability) Yazılımın , müşterinin değişen isteklerine cevap verebilmesi için geliştirilebilir olması gerekir. 
6. Taşınabilirlik (Portability) Geliştirilen yazılımın değişik sistemler üzerinde çalışabilmesi anlamına gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder