3 Eyl 2019

Yönlendirme Şeklini Belirlemek

Bilişim teknolojisi okuyan öğrencilerin Staj Defteri konularından biri de Yönlendirme Şeklini Belirlemek'tir.
Yönlendiriciler, iletişim ağlarının düğüm noktalarıdır. Yönlendiriciler üzerinde sanki bir kara yolları haritası gibi bir bilgisayarın hangi bilgisayara, hangi yoldan ve ne kadar sürede gidilebileceğini belirleyen algoritmalar ve yönlendirme iletişim kuralları bulunur.

Bir paketin, bir ağ bölümümden başka bir ağ bölümüne aktarılması işlemine yönlendirme (ROUTING) denir. 

  •  Sabit Yönlendirme

Ağ yöneticisinin bütün ağdaki alt ağları her yönlendiricide uygun bir şekilde elle konfigüre etmesine “sabit (statik) yönlendirme” denmektedir. Sabit yönlendirme özellikle küçük ölçekli ağlarda kullanıldığında ideal bir çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat büyük ölçekli ağlarda çalışmaya başladığımız andan itibaren hata yapma olasılığımız artacaktır.
 Avantajları; 
Yönlendiricilerde daha az işlemci kullanımı, 
Ağ üzerinde yönlendirme mesajları için gerekli olan bant genişliğinin kullanılmaması,
Döngülerin oluşma riskinin olmaması gibi avantajları vardır. 

Bu avantajlar özellikle küçük ağlar için sabit yönlendirmeyi, daha etkin bir yöntem hâline getirmektedir. Sabit yönlendirmede yapılandırma elle yapılmaktadır. Ağ topolojisindeki her bir değişiklikte ağ yöneticileri değişiklikler için sabit yönlendirmeleri silerler ve eklerler. Geniş ağlarda, yönetim zamanının çok büyük bir miktarı yönlendirme tablolarının el ile yapılandırılmasında harcanır. Küçük ağlarda birkaç değişiklikle sabit yönlendirme düzenlemeleri çok kısa bir sürede yapılır. Geniş ağlarda yapılan sabit yönlendirme, dinamik  yönlendirme iletişim kuralları ile çoğu zaman özel amaçlar için kullanılırlar. Bu nedenle sabit yönlendirme dinamik yönlendirme ile kıyaslanamaz.

  • Dinamik Yönlendirme
Dinamik yönlendirme ağ üzerinde kullanılan yönlendiricilerin yönlendirme bilgilerinin dinamik olarak yönetilmesi ve güncellenmesi olarak tanımlanabilir. Dinamik yönlendirme protokolleri ise bu dinamizmi sağlayan ve belirli kurallar dâhilinde işleyen standartlaşmış protokollerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder