10 Eyl 2019

Web sayfaları için animasyonlar hazırlamak

Animasyon yazılımı kullanılarak sadece basit animasyonlar hazırlanmamaktadır.
Animasyon yazılımı ile daha karmaşık animasyonlar ve etkileşimli web siteleri de
hazırlanabilir.Kullanıcıların web sitesi etkileşimi girdikleri her türlü bilgi veri olarak nitelendirilir.Animasyon yazılımında veri girişi için formlar kullanılmaktadır. Formlar kullanıcılardan veri toplamak amaçlı kullanılan veya bir dizi sayfadan oluşan uygulamalardır. Web sitelerinde diğer kodlama türleri ile oluşturulan formların hepsi animasyon yazılımı kullanılarak oluşturulabilir. Formları oluşturmak için animasyon yazılımı bileşenleri kullanıcılara sunmaktadır.



FLASH NEDİR

Flash, Macromedia firması tarafından geliştirilmiş, vektörel grafik mantığına dayalı bir teknolojidir. Bu teknolojiyi hayata geçirmenize yardımcı olan resmi programın adı da Macromedia Flash'tır. İlk bakışta grafik editörlerine çok benzeyen bu program, interaktif web sayfaları hazırlamak için ihtiyaç duyabileceğiniz çok sayıda araca sahiptir.

Flash MX veya alternatif programlar yardımıyla hazırlanan Flash öğelerinin belli başlı özellikleri bulunmaktadır. Bu özelliklerin başında, internet standartları için yüksek kalitedeki resimlerin, animasyonların ve seslerin çok küçük dosya boyutlarıyla web sayfalarına yerleştirilebilmesi gelir. Kısacası, sayfa yüklenme sürelerinde bir değişiklik olmadan, daha kaliteli bir içeriğin sunulması Flash sayesinde mümkün olmaktadır.

Flash öğelerinin nasıl hazırlandığına dönecek olursak, Macromedia Flash ile hazırladığınız öğelerin ".FLA" uzantısıyla kaydedildiği belirtebilir. FLA dosyaları, hazırladığınız animasyonun tüm bilgilerini (katmanlar, resimler, metinler, kodlar gibi) ileride düzenlenebilecek şekilde saklar. Ancak ortaya çıkan sonucu internette yayınlamak istediğinizde, orijinal FLA dosyasını SWF dosya tipine dönüştürmeniz gerekecektir. SWF dosyaları, daha önceden de belirttiğimiz gibi, HTML dosyalarıyla ilişkilendirilirler.Yeni başlayanlar için bir miktar karmaşık olabilecek bu konu, şu şekilde de açıklanabilir: SWF dosyalarının sayfaya eklenmeleri, bir resim dosyasının web sayfasına yerleştirilmesinden çok da farklı değildir. Internet Explorer gibi bir web tarayıcısı içerisinden bu sayfayı yüklediğinizde, SWF dosyası da yüklenir ve yeri geldiğinde görüntülen meye başlanır. Buradaki esas nokta, işlemler sırasında web tarayıcınızın Flash öğelerini tanımasıdır. Bu da ancak Flash eklentisi (plug-in) sayesinde mümkün olabilir. Internet Explorer başta olmak üzere, güncel web tarayıcılarının tamamına yakını Flash eklentisine sahiptir. Ancak bu eklentinin de zamanla güncellenmeye ihtiyaç duyduğu unutulmamalıdır.
Eğer bilgisayarınızda Flash eklentisi kurulu değilse, içerisinde Flash öğeleri barındıran bir sayfayı ziyaret ettiğinizde ekranınıza sisteminizde Flash desteğinin bulunmadığını ve bu eklentiyi ücretsiz olarak nereden indirebileceğinizi belirten bir uyarı mesajı gelecektir. Bu mesajı takip ederek, çok kısa bir süre içerisinde ve ücretsiz olarak Flash eklentisini sisteminize yükleyebilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder