17 Eyl 2019

Bilgisayar Bölümü - Donanım Sorunlarını Gidermek

Bilgisayar bölümünde okuyan öğrencilerin donanım sorunlarıyla alakalı staj defterine yazabileceği konular  ve sorunların çözümleri aşağıda belirtilmiştir. Staj defterinize bu sorunların çözümünü yazarken görseller yapıştırarak staj defterinize yazabilirsiniz.

Bilgisayar sisteminde bir sorunla karşılaşıldığı zaman bu sorunun kaynağının tespit edilmesi ve çözülmesi planlı bir şekilde yapılmadığı zaman içinden çıkılmaz bir hal alabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman öncelikle sorunun yazılımsal mı yoksa donanımsal mı olduğunu tespit etmeye çalışın. Sorun donanımsal ise sorunun kaynağına bağlı olarak çözüm yolları geliştirin ve sırayla bu çözüm yollarını uygulayın. 

Donanım sorunlarını giderme aşamaları aşağıdaki şekilde sıralanabilir; 

  1. Kullanıcıdan bilgi alma 
  2.  Bilgileri değerlendirme 
  3. Sorunu saptama 
  4. Sorunu düzeltme

Anakart Sorunları

Anakart, kasa üzerinde yer alan en temel donanım bileşenidir. Bütün donanımlar anakart üzerinde yer alır. Bu nedenle arıza tespiti oldukça zor olabilir. Oluşan bir sorun adım adım takip edilerek bulunmalıdır.Bir bilgisayar sistemi açılışta anakarta bağlı tüm donanımlara enerji vererek kontrole tabi tutar. Herhangi bir hata uyarısı gelmezse HDD boot işlemi ile işletim sistemi otomatik olarak başlar. Bir donanımdan bir hata ileti gelirse BIOS sesli ya da yazılı olarak bu hatayı kullanıcıya bildirir. Bazı durumlarda hata iletisi olmadığı halde sistem açılmayabilir. Bu durumda sorun anakart haricinde diğer donanımlarda aranmalıdır.

İşlemci Sorunları 

İşlemci, bilgisayarda işlemleri yapan ve denetleyen donanım elemanı olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımdan yola çıkarak işlemcide oluşan herhangi bir sorundan tüm sistem etkilenir diyebiliriz
İşlemcinin çalışabilmesi için sıcaklığının belirli bir aralıkta olması gerekir. Aşırı ısınma sonucunda işletim sistemi donabilir, yeniden başlayabilir, hiç başlamayabilir veya işlemci kendini korumaya alarak bilgisayarı kapatabilir. Hatta bunun sonucunda işlemci yanabilir.

RAM Sorunları 

RAM bilgisayarın hızını doğrudan etkileyen donanım elemanlarından biridir. RAM’de oluşabilecek bir sorun da sistemin çalışmamasına sebep olacaktır. RAM sorunları, RAM’in kendisinden kaynaklanabileceği gibi anakarttan da kaynaklanabilir. 

Ekran Kartı Sorunları 

Ekran kartı bilgisayarın çalışmasını doğrudan etkileyecek donanım birimlerinden biridir. Ekran kartında bir sorun olması durumunda ekrana görüntü gelmeyebilir, bilgisayar yavaş çalışabilir, yeniden başlayabilir ya da hiç çalışmayabilir.

Hard Disk Sorunları 

Depolama aygıtlarında oluşan bir sorun bilgisayarın yavaş çalışmasına, bilgilerin okunamamasına, işletim sisteminin düzgün şekilde çalışmamasına sebep olabilir. Optik okuyucularda oluşan bir sorun, sistemin çalışmasını etkilemeyebilir ancak kullanıcılar CD/DVD’den bilgi okumak istediklerinde bu bilgiler görüntülenemeyebilir.

Güç Kaynağı Sorunları

Bilgisayarın sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi için donanımların sağlıklı bir şekilde enerji ile beslenmesi gerekir. Eksik ya da fazla enerji, sistemdeki donanımlarda sorun oluşmasına hatta donanımların yanmasına sebep olacaktır. Güç kaynağı ile ilgili bir sorun oluştuğunda sistem açılmayabilir. Açılsa bile bazı donanımlar çalışmayabilir. Sistem kendini yeniden başlatabilir.

1 yorum: