14 Eki 2019

Lojistik Bölümü - Taşımacılık Modelleri Nelerdir?

Taşımacılık ülke sınırları içinde yapılabileceği gibi uluslararası da olabilir. Dünya üzerinde kullanılan taşımacılık modeller aşağıda açıklanmıştır. Taşıma yapan firmalar kendilerine en uygun yöntemi kullanarak taşıma işlemlerini gerçekleştirmektedir.
  • Kara Yolu Taşımacılığı
Uluslararası taşımacılık faaliyetlerinde kara yolu taşımacılığı kilit rol üstlenmektedir. Kara yolu taşımacılığı diğer taşıma türleriyle (deniz yolu, demir yolu, vb.) birlikte, özellikle de taşımanın başlangıç ve teslimat aşamalarında kullanılabilmektedir. Esneklik, hız ve diğer taşıma türleriyle uyum bakımından birçok avantaja sahiptir

  • Hava Yolu Taşımacılığı
Hava yolu taşımacılığında kullanılan araçların oldukça hızlı olması dolayısıyla kargo taşımacılığının da en kısa sürede yapılması sağlanmaktadır. Bununla birlikte hava yolu taşımacılığı, birim ağırlık başına taşımacılığın en yüksek maliyetle yapıldığı türdür. Fakat günümüzde yaşanan uluslararası rekabet bu türün gelişmesini hızlandırmakta; modern havaalanları, son teknoloji ürünü araçlar, geliştirilmiş kapasiteler, ileri depolama sistemlerinin varlığı hava yolu kargo taşımacılığının yaygın bir biçimde yapılmasına imkân tanımaktadır.
 Hava yolu kargo taşımacılığında birçok gönderici, süreçlerin karmaşıklığı ve bürokratik işlemlerin fazlalığı nedeniyle hava taşıyıcıları ile doğrudan bağlantı kurma yerine, alanında uzman bir işletme ile iletişime geçmeyi tercih etmektedir. Müşterilerin hava yolu kargo taşımacılığında kapıdan kapıya kargo teslimi ile ilgili lojistik hizmet talebi, lojistik firmaların faaliyet alanlarının daha da gelişmesini sağlamaktadır. Lojistik firmalar, farklı göndericilerden teslim aldıkları kargoları bir araya getirerek konsolide kargo şeklinde, hacim ve ağırlık bakımından en hesaplı ambalajlamayı yapabilmektedir. Lojistik firmalar, uluslararası standart ve kalitedeki hizmetleri ile müşteri açısından maliyetleri düşürebilmektedir.
  • Demir Yolu Taşımacılığı
Demir yolu taşımacılığı, ağır ve hacimli yükler için çok yüksek maliyetlere katlanılmadan yapılabilecek bir taşımacılık türüdür. Demir yolları üzerindeki merkezlerin sayısına bağlı olarak verilen hizmetin sınırlı olduğu söylenebilir. Bu taşımacılık türünde kullanılan araçların hız kapasiteleri, verilen taşıma hizmetinin hızı ile paralellik göstermektedir. 
Demir yolu taşımacılığı Kömür, demir gibi yer altı kaynakları ile tarım ve orman ürünlerinin alıcı merkezlerine aktarımı demir yolu taşımacılığıyla yapılabilmektedir. Çevre dostu olan bu taşımacılık türü, uzun mesafeli taşımalarda ciddi maliyet avantajı sağlamaktadır. Kitle taşımacılığına elverişli olması ile diğer taşıma türlerinden kaynaklanan yoğunlukları (örneğin karayollarındaki trafiğin yükünü) azaltıcı fayda yaratmaktadır.
  • Deniz Yolu Taşımacılığı
Özellikle liman ülkesi olan Türkiye’de deniz yolu ile taşımacılık en avantajlı taşımacılık yöntemlerinden biridir. Gerek maliyetinin hava ve karayoluna göre düşük olması, gerekse taşıma hacminin büyük olmasından dolayı, ulaştırmada önemli bir yere sahiptir. Deniz yolu taşımacılığının en önemli taşıma aracı olan gemiler, dökme ve sıvı yük ile konteyner taşımacılığında kullanılmaktadır.
  • Tehlikeli Madde Taşımacılığı
Günümüzde tehlikeli maddelerin birçok sektörde kullanılmasına ve gelişen teknoloji ile birlikte bu kapsamda artan ulaştırma faaliyetlerine bağlı olarak tehlikeli yüklerin yer değiştirmesine olan ihtiyaçta aynı oranda artmış ve bunun sonucunda ise canlılar ve çevre üzerinde onarılamaz etkiler bırakan büyük kazalar ve yıllarca etkisi silinemeyen kirlilikler 
 meydana gelmiştir. Üretimi ve günlük hayatı sürdürmek için kullanılan maddelerin yanı sıra özellikle gelişen kentlerde ve endüstriyel tesislerde ortaya çıkan atıkların da yeniden değerlendirilmek, imha edilmek veya depolanmak üzere taşınması, mevcut taşıma işlemlerinin önemini arttırmıştır. Bu nedenle ülkeler tehlikeli maddelerin taşınması ile ilgili olarak bir takım yasal düzenlemeleri hayata geçirmişlerdir. Bu düzenlemelere bağlı olarak başta karayolu olmak üzere demir, deniz ve havayolu ulaşım modlarında uyulacak yöntem ve esaslar belirlenmişti
  • Kombine Taşımacılık
Uluslararası ticarette rekabetin artması ile birlikte taşımacılık ve lojistik faaliyetleri önem kazanmış, operasyonların hızlı ve ekonomik olarak gerçekleştirilmesi zorunlu hâle gelmiştir. Bu zorunluluk, taşıma türleri ve taşıma araçlarının teknolojik, hukuki ve operasyonel alanda gelişmesine neden olmuştur. Gümrük geçişlerinin kolaylaştırılması, yasal düzenlemeler ve standartlaşma çabaları, taşıma türleri arasındaki koordinasyonun artmasına, dolayısıyla kombine taşımacılık anlayışının gelişmesine ön ayak olmuştur. Küresel ticaret hacminin artması ve hızlı teknolojik gelişmelerle birlikte uluslararası taşımacılık uygulamaları hızla kombine taşımacılık anlayışına dönüşmektedir. Uluslararası taşımacılık ve lojistik sektöründe, müşterilere kapıdan kapıya hizmetin verilebilmesi kara, deniz, demir ve hava yolu taşımacılık sistemlerinin zincirleme ve verimli bir biçimde çalışabilmesinden geçmektedir. Müşteri istek ve ihtiyaçlarına yönelik hizmetlerde, birbirinin devamı olarak görülen farklı taşıma türleri ve araçları ile yapılan sevkiyatların birbirleri ile uyumlu olması ve sevkiyatlarda herhangi bir gecikmeye meydan verilmemesi kombine taşımacılığın özünü teşkil etmektedir. Bu alanda, her bir taşıma türünde ve lojistik operasyonlarda uzman olan lojistik firmalara büyük sorumluluk düşmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder