15 Şub 2020

Güç Kaynağı Nedir? (Power Supply)


Güç kaynağı bilinen adı Power Supply bilgisayarın kalbi diyebilirz. Güç kaynağı olmadan bilgisayar hiçbir işe yaramaz. Tabi arızaya en yakın bilgisayar bileşenidir. Şebeke hattı ile bilgisayarın bütün elektrik ihtiyacı arasında köprüdür. Güç kaynağı arızaları başka makalenin konusu olduğundan şimdilik pratik bilgileri vereceğiz.


Tüm donanım birimlerinin elektrik enerjisini sağlayan cihazdır. Üzerinde anakart, sürücülerin ve kasa içi fanların elektrik enerjisini karşılamak üzere kablo konnektörleri vardır. Diğer donanım birimleri enerjisini anakarttan alır. Sıradan bir bilgisayarın kullandığı güç kaynağı yaklaşık 300-700 watt güçtedir.


Güç kaynağı 220 V değerini düşürerek doğru akıma çevirip akım ve gerilim yönünden düzenleyerek çıkışına verir. Gerilim düşürücü (transformatör), doğrultucu (köprü diyot), akım (bobin) ve gerilim (kondansatör) düzenleyici görevlerini gören çeşitli elektronik ve elektrik bileşenlerden oluĢur. Güç kaynağının kaliteli olması tüm donanım birimi için hayati bir seçimdir. Elektronik alt yapısı olmayan bir kullanıcı için güç kaynağı kalitesinin en basit göstergesi, ağırlığıdır. Ağırlık arttıkça malzeme miktarı, kablo kesiti, kondansatör büyüklükleri, soğutucuların büyüklüğü, konnektör sayısı ve transformatörün sargı miktarı hakkında hafif olana göre daha iyi fikirler vermektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder