15 Ağu 2019

Trafo Topraklanması

Elektrik tesislerinde aktif olmayan bölümler ile sıfır iletkenleri ve bunlara bağlı bölümlerin, bir elektrot yardımı ile toprakla iletken bir şekilde birleştirilmesine topraklama denilmektedir. İşletme topraklaması, alçak gerilim şebekelerinde, transformatörlerin sıfır noktalarının, doğru akım tesislerinde bir kutbun veya orta iletkenin topraklanması ile yapılır.

 Böylece sistemde, toprağa karşı oluşacak gerilimin belirli değerleri aşmamasına çalışılır. Sadece bir transformatörün yerleştirildiği direkler söz konusu olduğunda küçük bir topraklama tesisi (örneğin, derin topraklayıcı, halka topraklayıcı veya iletken malzemeden yapılmış direğin temeli) bir transformatörün topraklanması için gerekli şartları sağlar. 
Genel olarak çelikten veya başka bir iletken malzemeden ya da betondan yapılan direklerin üzerine bulunan anahtarlama tesisleri topraklanmalıdır. Kumanda yerlerindeki topraklama tesisi, en azından eş potansiyel dengelemeyi sağlayacak bir topraklama ağıyla yapılmalıdır. Eğer kumanda için bulunulan yerin yalıtılması yapılmışsa veya anahtarlama işlemi yalıtkan bir düzenek yardımı ile yapılıyorsa (örneğin, yalıtılmış aletlerle, çubuklarla veya eldivenlerle), küçük bir topraklama tesisi (örneğin, derin topraklayıcı veya halka topraklayıcı) yeterli olabilir.

Topraklama İşlem Sırası 

  • Topraklama için çukur kazılır. 
  • İletken kablo ve kullanılacak lama iletken malzemesi trafoya kadar çekilir.
  • Direğin belirli yerlerine bağlantı yapılır. 
  • Trafo üzerinde bulunan topraklama bağlantısına bağlantı yapılır. 
  • İletken toprağa gömülen levha veya çubuk malzemeye kaynak edilir. 
  • Metal levha gömülür ve toprak ile kaplanır.
trafo staj defteri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder