31 Tem 2019

Kontrol Deyimlerini Kullanmak (İf-Else)

Kontrol Deyimleri Kullanmak

Kontrol deyimleri programlarımızın işleyişinde çeşitli kontrol ve akış işlemlerini gerçekleştirmenizi sağlar. Bu konu ile if, switch, for, while, do-while, foreach ve dizi yapılarını öğretmektedir.  Bilgisayar bölümünde okuyan öğrencilerin staj defterinde olması gerekir. Staj defterinize yazarken kod ve görseller ekleyerek yazınızı zenginleştirebilirsiniz.



Program yazarken bazı noktalarda belirli koşullar altında gerçekleşmesini istenilen durumlar olabilir. Bu bölümde anlatılan if-else ve switch deyimleri ile bu tür kapsamlı programlar geliştirilebilir.


If-Else Deyimi:

If deyimi bir programın akışını kontrol etmek için kullanılır. Belirli bir şarta göre yapılması istenilen işlemler, If-Else deyimi kullanılarak gerçekleştirilir.
if(koşul)
{
Koşul doğruysa yapılacak işlemler;
}
else
{
Koşul yanlışsa yapılacak işlemler;
}
Yukarıdaki kod da görüleceği üzere, programın akışı If deyiminin olduğu satıra geldiğinde parantezler içerisindeki KOŞUL ifadesi çalıştırılır.Bu koşul ifadesi true (Doğru) yada false (Yanlış) olmak üzere bir değer üretmektedir. 
Eğer koşulumuz doğruysa (true) programımızın akışı mavi renkle gösterilen doğruysa kısmından devam edecek ve kırmızıyla gösterilen yanlışsa kısmına uğramayacaktır. Eğer koşulumuz yanlışsa (false) bu sefer programımız yanlışsa kısmından kırmızıyla belirtilen yoldan devam edecektir.

If-Else Örneği:

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk Hangi Yıl Doğmuştur ?” sorusunu kullanıcıya soran cevabını isteyen programı yazınız. Bu örneğimizde metinsel ifadelerin karşılaştırılmasını inceleyelim
Console.Write("Gazi Mustafa Kemal Atatürk Hangi Yıl Doğmuştur?
\nCevabınız :");
integer cevap = Console.ReadLine();
if(cevap=="1881")
{
Console.Write("Tebrikler bu sorumuza doğru cevap
verdiniz...");
}
else
{
Console.WriteLine("Malesef yanlış cevap");
}
Console.ReadLine();





2 yorum:

  1. Hocam ben bunun hepsini staj defterine nasıl sigdiriyim 😂

    YanıtlaSil
  2. Çoğunu atla bende öyle yaptım

    YanıtlaSil