25 Tem 2019

Çocukla İletişim Kurarken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?


Çocuğu bir birey olarak kabul etmek sağlıklı iletişimin temelini oluşturur. İletişim becerilerinde etkin dinleme ve kendini uygun biçimde ifade etmek önemlidir. Çocuğu dinlerken onu daha iyi anlayabilmek için onunla konuşmamız, soru sormamız gerekebilir. Fakat soru sorarken amacımız çocuğu sorguya çekmek, soruşturma yapmak değil, onu daha iyi anlamak olmalıdır. Bu nedenle “Neden?”,”Niçin?” gibi sorulardan uzak kalınmalıdır. Olayın sebeplerinden çok çocuğun yaşadığı duyguları, düşünceleri anlamak gerekir. Bunun için etkin dinleme, çocuğun duygularının farkında olarak duyguları isimlendirme önemlidir.

  • Etkin Dinleme
         Çocuğu dinlerken tüm dikkatimizle onu dinlemeliyiz. Başka bir işle uğraşmadan, sözünü kesmeden, “Anlıyorum, çok ilginç, anlatacaklarını dinlemek istiyorum, bunu gerçekten duymak isterim, bu senin için önemli olmalı.” gibi sözcüklerle dinlediğinizi gösterdiğinizde çocukların daha rahat bir şekilde konuştuklarını görebileceksiniz. Yaşadıklarını paylaşan kişi, kendisine bedenen yakın duran, yüz tüze konuştuğu kişiyi daha yakın hisseder, güven duyar, konuşma isteği artar. Yapılması gereken tek şey, çocuğu can kulağı ile dinlemektir. 
  • Dinlerken Çocuğun Duygularının Farkında Olmak ve İsimlendirmek
       Bazen çocuğun sessiz, tepkisiz dinlenmesi onu sıkabilir. Böyle zamanlar da farklı yöntemler izlenebilir. Çocuğun duygusunu, vermek istediği mesajı anlamaya çalışmak ve onun söylediklerinden çıkartılan mesajı kendi kelimelerinizle ona aktarmak etkilidir.Önemli olan hiç yorum katmadan, eleştiri yapmadan, öğüt vermeden, sadece onun konuşmalarından anladığınızı ona aktarmaktır. Onun duygularını, anlattıklarını ona doğru aktarırsanız, çocuk duygularının farkına varabilecek, anlaşıldığını hissedecek ve rahatlayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder