6 Oca 2018

Staj Dosyası - Ekran Kartı Nedir?



Ekran kartı bilgisayarın en önemli parçalarından biridir. Bilgisayarda görüntünün monitöre yansıtılmasını yani görüntü vermesini sağlar. Monitörlerde görülen her türlü çıkışlar ekran kartından gelen bilgilerdir.

Görüntü kalitesi ekran kartına ve monitöre bağlıdır. Ekran kartının kalitesini ise fiziksel yapısı, kullandığı genişleme yuvası ve arayüz çeşidi (CGA, VGA, SVGA) belirlemektedir.
Eski ekran kartları görüntü bilgilerini sistem belleğinden kendi belleğine alıp monitöre göndermekteydi. Günümüzdeki teknolojik gelişmelerle birlikte ekran kartlarının görüntülenecek bilgileri işleyebilecek işlemciler (GPU) bulundurmasıyla mikroişlemcinin (CPU) yükü önemli ölçüde azalmıştır. Ekran kartı, bilgisayar sisteminin 4 bileşenini kullanır.
 1. Anakart : Ekran kartına veri transferi için bağlantı ve enerji sağlar. 
2. Mikroişlemci : Yapılacak işleme karar verir. 
3. Bellek : Ekran kartına gönderilecek verileri geçici olarak tutar. 
4. Monitör : Ekran kartından gelen verileri görüntüler.

Bilgisayarda bulunan işlemci bir yazılımı ya da bu yazılımın gerektirdiği grafik ve resimlerin bilgilerini ekran kartına bir kablo aracılığı ile gönderir. Ekran kartı bu bilgileri kullanarak resmin ekranda hangi piksel boyutunda gözükeceğine karar verir. İşlemci bilgileri ekran kartına kendi hafızasında depolaması için gönderir. Daha sonra geometrik bilgiler ve komutlar ile ön belleğe gönderilir. Burada gölgelendirme adı verilen işlem uygulanır. Bu işlem sayesinde ön belleğe gönderilen bilgiler kullanılarak şeklin gerçeklik ve boyut kazanması sağlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder