10 Oca 2018

WEB Tarayıcıları ve Çalışması


Her bilgisayar üzerinde WEB sayfası adı verilen elektronik dosyaları saklar ve siz kendi bilgisayarınızdan bu bilgilere erişebilirsiniz. WEB sizin zengin bir ortamda iletişim kurmamızı sağlar. WEB üzerinde bilgilere metin, renkli çizim, resim, ses ve hatta video ortamlarına erişebilirsiniz.

WEB istemci-sunucu (client-server) sistemi olarak bilinir. Sizin WEB tarayıcı yazılımınız istemci, uzaktaki sizin erişmek istediğiniz bilgileri saklayan bilgisayar ise sunucudur. Örneğin; Milli Eğitim Bakanlığının WEB sitesine bakıyorsanız sizin bilgisayarınız Ankara’daki bir sunucudan WEB sayfalarına erişmek istediği mesajını yollamıştır. Milli Eğitim Bakanlığının WEB sunucusu istediğiniz bilgileri internet üzerinden sizin bilgisayarınıza yollamaktadır. Sizin WEB tarayıcınız gelen bilgileri yorumlar ve sizin ekranınızda anlaşılır bir şekilde gösterir.

Teknik olarak tarayıcıların neler yaptığını iki madde de toplayabiliriz.

  1. Tarayıcınız sizin bağlandığınız WEB sunucudan yaptığınız dosya isteğini ağ (network) üzerinden size yani kullandığınız bilgisayara ulaştırır.
  2. Tarayıcının ikinci görevi ise yaptığınız isteği, yani WEB sunucudan gelen dosyayı size, yani monitörünüze nasıl yansıtacağını, formatlamasını bilmesidir. İlgili WEB sayfasının adresi yazıldıktan sonra, tarayıcı ilgili WEB sunucuyu bulur ve sayfayı ister. Sunucu ilgili sayfayı “tag” denilen komutlar topluluğu olarak istemci makineye gönderir. İstemci makinedeki tarayıcı bu sayfayı alır ve gelen komutları yorumlar ve anlaşılır bir şekilde gösterir.
Web tarayıcısı programlar genellikle ücretsizdir ve internet üzerinden indirilebilmektedir.
Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, Safari, Opera en popüler tarayıcılardan bazılarıdır.
Google chrome
Google tarafından geliştirilmiş bir web tarayıcısıdır. Oldukça basit ve kullanımı kolaydır. Diğer web tarayıcılara göre daha hızlı çalışmaktadır. Microsoft windows için çıkarılan sürümü 2 Eylül 2008 tarihinde piyasaya sürülmüştür. En çok kullanılan web tarayıcıdır.
Mozilla firefox
Mozilla tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu bir ağ tarayıcısıdır. Firefox, eski Mozilla Suite'in yeniden tasarlanmasıyla, Netscape - Gecko tabanlı olarak, XUL kullanıcı ara yüz dili ile hazırlanmış olan açık kaynaklı bir yazılımdır.
Opera
Opera gömülü sistemler de dahil olmak üzere pek çok işletim sistemi ve düzlem için Opera Software tarafından geliştirilen ağ tarayıcısıdır. Opera küçüklüğü, hızlılığı, tekbiçimlere uyumluluğu ve pek çok düzlemde (normal ve el üstü bilgisayarlara ek olarak cep telefonları) çalışabilme özellikleri ile tanınmaktadır.
Piyasadaki, beklentileri karşılayan özelliklere sahip olan Opera dahili açılır pencere engelleyici, sekmeli gezinti, dahili arama ve gelişmiş işlevlere sahip Opera'nın çığır açan e-posta yazılımı, haberci, IRC sohbet ve kullanıcıların farklı ihtiyaçlarını karşılayan özelleştirme yetenekleriyle dikkat çeken bir web tarayıcıdır. Opera birkaç fare tıklamasıyla özelleştirilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder